Blogg
Taktilmassage utbildning
23.05.2015 20:00Nu är jag klar med min taktil massage utbildning. Tre intensiva dagar med givande och tagande av massage har varit underbara.
Massage är en av äldsta sätt att ge kroppen lugn och ro. Studier är gjorda som visar att den grupp som får beröringsmassage eller det så kallad taktil massage får en tydlig sänkning i stressystemet. Tidigare studier har visat att blodtrycket och hjärt- och andningsfrekvenserna har sjunkit, vilket också tyder på mindre stressreaktioner.
Det finns många sätt få lugn och ro i kroppen och sänka stressystemet. Några av de saker som man själv kan göra för att aktivera lugn och ro systemet i kroppen är bland annat att duscha varmt, tända ett ljus, få fotmassage, tända en brasa, lyssna på härlig och avkopplande musik. Kanske kan man göra något av dessa varje kväll om man inte har någon som kan ge en massage.
———
Massagens dag
12.05.2015 22:20Idag är det massagens dag. Massage uppmärksammas mer och mer som alternativ behandling vid smärta eller som paralell för att minska användandet av smärtstillande tabletter. Hjärnan mår bra av massage.
Idag lever många med stress på jobbet eller sitter allt för många timmar fram för skärm. Stillasittande är inte bra för kroppen som är byggd för att röra sig och vara aktiv. Detta leder till smärta och ledbesvär. Det bästa för kroppen är att röra på sig vare dag, men ett sätt för att kroppen kan komma ner i varv eller påskynda läkningen är massage.
Vissa massageformer tex på magen lindrar till exempel förstoppning och lugnar ångesten.
Som dietist är jag noga med maten jag äter och ger kostråd och tips om att röra på sig samt minska på skärmtid. Men jag är också övertygad om att massage är ett fantastisk sätt för många som är stressade att varva ner och kommer in i sina kroppar och få kännedom om sin kropp och hela sig.
———
Anmäld för fortsättningskursen på taktil masage
11.04.2015 15:30Nu har jag fått bekräftelsen på min anmälan till påbyggnadkurs taktil massage.
Ser fram emot denna rogivande kursen som ger så mycket. Det är 3 heldagar i Göteborg och det brukar vara full av övningar på varndra . Man både ger massage och får massage. Man är skön avslappnad under en sådan kurs och det känns inte som en kurs, snarare som en spa vistelse.
Du är varmt välkommen att höra av dig för att få massage!
———
Enkel och god lunch
08.04.2015 15:41Jag brukar vara noga med att alltid ha med mig hemlagad mat till jobbet. Jag vet vad det innehåller, vilka livsmedel jag har och hur den är tillagad. Igår blev däremot ingen matlagning på kvöllen och därmed ingen middagmat som blev över för att ta med till jobbet idag.
Att äta bra mat behöver inte vra krångliga. Två kokta ägg (full av högvärdigt protein, D-vitamin, E vitamin ...), sill i burk (lika nyttig eller ännu nyytigare än ägg eftersom den även innehåller omega-3 fett), tomat (c-vitamin, antioxidant lykopen mm), broccoli (C-vitamin, A-vitamin, Magnesium mm) , alfaalfa groddar (full av näring-se här), råg knäckebröd (full av fibrer och mineraler) och brieost (rena ljuvliga smaker). Jag tror inte man kan äta nyttigare än den här snabblagad maten!
———
Njuter av vårens första blommor!
27.03.2015 19:00Unnar mig go avkoppling
Att koppla av och njuta eller att göra saker som man älskar gör att man hamnar i en lugn och ro tillstånd.
Det är fredagkväll och jag vill slappna av efter en effektiv arbetsvecka. Jag plockar in några julros från trädgården som jag har,
tar en varm dusch, tänder brasa och tänder på några ljus och slappnar av.
Kroppens hud är full av rceptorer som vid mjuk berörig eller vid värme stimulerar produktionen av oxitocin, ett lugn och ro
hormon via nerver till hjärnan där oxitocin bildas. Varm dusch med både värme och mjuka massageeffekten har däfrör otrolig
avkopplande effekt och är så skön. Att se på tända brasaen i kaminen med god musik och några tända ljus är så grädden på
moset.
Nu när våren och värmen dröjer komma där ute i så tar jag in blommorna och har det varmt och gott inne! Njuter!
———
Nyårafton och att odla egen gröna linser
20.03.2015 20:12Från och imorgon imorgon går vi mot ljusare tider till midsommarafton då det den längsta dagen på året. När våren kommer/vårdagjämningen firas det av många folkgrupper i världen som kallas för Novruz. Inför Novruz brukar man åtminstone i Iran gro vete till en gräs. Man kan också odla även andra växter så som linser eller mungbönor. Om man inte vill odla tills det blir en gräsformation kan ma avsluta groddningen när linserna har vuxit till fina groddar. Groddar är proteinrika det bildas mycket C-vitamin under groddningen och B-vitaminer som ökar i sin halt. Här nedan ser du de groddar jag börjar förtära och den gräs-matta /Sabzeh som jag har låtit växa till. Vill du veta hur man groddar?
Gör så här:
- Skölj torkade frön noga. Gör gärna små satser som ska äts upp inom några få dagar.
Blötlägg i 2-3 dubbla mängden vatten, små frön 5-7 timmar, större 8-12 timmar. Jag har blötlagt här alfaalfa och gröna linser över natten. - Häll av vattnet i en sil, skölj fröna i vatten. Låt rinna av. Lägg fröna i en vid, stor glasburk och täck över med luftig duk. Ställ burken lätt lutande i mörkt, ganska varmt utrymme, idealtemperatur 25°C. Jag har haft de i köket i glasskål.
- Låt gro i 3-6 dagar. Groddar börjar synas efter 1-2 dagar och är utvuxna efter 3-6 dagar. Jag har sköljt i en sill och hällt tillbaka groddarna tillbaka till glasskålen.
- Skölj fröna två gånger per dag i rinnande vatten. Det är viktigt att skölja varje dag 2 gånger för att förhindra jäsning eller mögel. Plocka bort hårda, icke grodda bönor. Var noga med aldrig ta med fingrar utan använd sked om du behöver
- Ställ groddarna ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna så karotenoider bildas (A-vitamin).
- Jag ställer in mina groddar i kylskåpet efter dag 4-5 och förvarar kallt. Man kan förvara 3-4 dagar i kylen eller äta dem direkt.
———
Smmothie som mellanmål
07.03.2015 12:10Denna härlig lördagen med solglimt har jag börjat med att ha fingrarna i jorden och börja så tomater och andra växter och blommor. Mellanåt tog jag en paus och unnade mig en god smoothie innan jag gav mig på torra kvistar av Humle och lavendel. Här är receptet på min goda smoothie.
Ingredienser
1 dl hallon & blåbär
2 dl mild yoghurt vanilj
ev 1/2 banan
Gör så här:
Mixa bär, yoghurt och eventuellt lite banan. Om du tar med banan, så skala och skär den i bitar innan du mixar! Sen är det bara att hälla upp i glas och servera. Vill den som ska ha behöver äta energirik kan man lägga en skopa glass eller lite grädde.
———
Inlagd ingefära, dunderkur för din kropp
01.03.2015 12:35Ingefära är ett livsmedel som kan klassas som ren medicin
Ingefära äter man mycket i sydostasien. Ingefära är fulla av antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar. Den anses dessutom hjälpa mot åksjuka och illamående. Samtidigt som vi vet att ingefära ökar ämnesomsättningen genom att öka blodcirkulationen och värmeproduktionen i kroppen. Så mycket ingefära i maten skulle teoretisk sätt skulle kunna förbränna lite mer av den mat som kommer till kroppen.
Idag är det trist ute, grå himmel med snöyra. Jag har köpt ingefära som jag inte har hunnit under arbetsveckan att ta hand om. Nu ska det blri inlagd ingefära som är så lätt att fixa. Många äter inlagd ingefära så kallad Gari till sushi, men jag äter även till fisk och kycklingrätter.
Gari- inlagd ingefära
Du behöver
5 dl vatten
4 msk honung eller strösocker
400 g färsk ingefära
2 dl äppelcidervinäger
1 nypa salt
Gör så här
1. Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. det går enkelt om du tar en sked och skrapar bort skalet eller spetsen av en kniv.
2. Skiva ingefäran i tunna, tunna skivor, så tunnt du bara kan. Använd en vass kniv.
3. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. Sila ingefära skivorna men spara vattnet
4. Blanda ner alla ingredienser (socker, vinäger, salt och 1,5-2 dl av kokvattnet) i en kastrull
och koka upp så att sockret smälter.
Vill du ha receptet på Gari
5. Häll upp ingefäraskivorna i små rengjorda glasburkar, häll över det kokheta vinägerblandningen över ingefära. Förslut och låt svalna. Efter ca 3-4 timmar är garin färdig!
Här hittar du receptet på Gari- inlagd ingefära.pdf (296835)
———
Det är lätt att äta rätt
12.02.2015 19:18Det är torsdag, en vanlig arbetsdag och jag tränger mig bland personalen på vårdcentralen för att komma fram till microvågenför att värma min medhavda lunch. Medan min mat snurrar inne i microvågen kan jag inte låta bli att titta på alla andra som håller på att öppna sina matlåder för att värma eller tar ut sina uppvärmda mat från micron. Det är en himla blandning av olika rätter. Vissa har egen mat hemifrån medan andra har köpt färdiga mat från en automat som finns i anslutning till matsalen. Min mat är varm och micron påminner mig om det.
Jag intar min mat tillsammans med kollegor. Jag ser på min tallrik och njuter av inte bara smakerna utan också av färgerna och tanken att det är så lätt att äta bra mat utan att krångla till.
Laxen tar 20 minuter i ugnen, liksom potatis som tar 20 minuter att koka. Koka morötter lägger jag i den kokande poatisen halvvägs och broccolin hoppar in i potatiskastrull i sista minuten för att behålla sin spänst, vitaminer och färg. Blandar några bitar stuvad spenat i lite yoghurt. Blandar i lite salt och svartpeppar, vips är såsen klar! Svårare än så är det inte!
———
Lugn och beröring
04.02.2015 23:05Jag vill rekommendera en bok som jag har läst ut som är skriven av Kerstin Uvnäs Moberg Professor i fysiologi. En mycket lättläst bok om beröringens magiska effekter. I boken beskrivs fysiologisk effekter av beröring på enkelt språk att all kan förstå fysiologi. Hon hänvisar också mycket på sina egna och andra kliniska försök med Oxytocin som är den välgörande hormonet som utsöndras vid beröring. Boken heter alltså Lugn och beröring- Oxtoxints läkande verkan i kroppen. Natur och kultur. ISBN 91-27-07505-2. 2000
Taggar
Listan över taggar är tom.