Kostbehandling
Mat har stor betydelse för oss livet i genom. Vi äter mat i många sammanhang och det har fler betydelser än bara mätta magen vid hunger. Mat och dietist har också blivit trendvara dvs. att det kommer nya modedieter hela tiden och ger plats till nästa. Många lekman blir intressade av det och tycker att det är förvirrande med många nya modedieter. Självfallet tycker alla att just deras kost är den rätta och tron blir snart en religion. Många som vill går ner i vikt vill ta genväg och utan att ändra sina matvanor och testar olika bantningspreparat. Dessa bantningspreparat som säljs via internet kan helt enklet vara livsfarliga.
Mat som smakar gott vill få tacka nej för. Mat äter vi ibland för att vi har det tråkigt, vi är rastlösa eller bara för att ha döva en obehaglig känsla eller tanke som dyker upp.
Menat är oundviklig och är viktig för vår överlevnad. Mat som vi äter ofta har betydelse för vår hälsa och våra inre organ. Om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket läsk, godis, bakverk, glass och snacks. I dag äter vi nästan dubbelt så mycket av dessa ”onödiga tomma” kalorier som det egentligen finns plats för.
Förutom att välja bra råvaror och tillaga maten skonsamt är det bra att äta mat regelbundet. Medan vissa äter allt för sällan och därför tappar de kontrollen över ätandet vid middagen kan andra däremot äta konstant och småäter mellan huvudmålen. Hela kroppen fungerar då bättre och det är lätt att äta lagom mycket mat om man äter regelbundet; frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan.
Något som inte nämns vid kostrådgivnings sammanhang är det val av ekologiska livmedel. Att välja ekologisk är både nyttigare för kroppen och värnar om vår miljö. Ekologisk livsmedel är godare i sin smak och gynnar hälsan för bönder som odlar då de inte utsätts för farliga bekämpningsmedel. Extra viktigt är för små barn och gravida att äta ekologisk. Det är strikta regler för att livsmedel ska märkas med kravmärkning. Vad är O-ekologisk?
Om man har någon form av intolerans eller sjukdom t.ex. celiaki (glutenintolerans) eller andra mag- tarm sjukdomar som stomier bör man tänka extra mycket på att få alla näringsämnen tillgodosedda. Om man lider av fetma, diabetes eller hjärt- och kärl sjukdomar då är det extra viktigt att ta kontroll över ätande och därmed påverkan på sin hälsa på allvar.
Om man är frisk drabbas vi sällan av undernäring, men om man har sjukdom och har svårt att äta eller tugga maten är risken större för undernäring.
Med vilja är det lätt att lägga om kosten och måltiderna. Behöver du kostråd för dig själv eller för en anhörig, eller vill du veta om du äter rätt och vill ha din matintag energi- och näringsberäknad kan du hör av dig.
Jag har erfarenhet av kostråd sedan 1997 samt kan hjälpa dig som behöver veckomeny eller förslag på bra matrecept. Jag har arbetat som dietist och kostekonom med många olika kosttyper; bra mat vid IBS-problem, fetma, allergier, glutenintolerans, undernäring hos äldre, kostråd vid KOL, mat vid diabetes, energi- och proteinbehov vid idrott samt kostråd vid neuropsykiatriska diagnoser.
På uppdrag håller jag i matlagningskurser, aktivitetskvällar för företag, föreläsningar om viss tema eller bara inspirerande mattips.