Inlagd ingefära, dunderkur för din kropp
01.03.2015 12:35Ingefära är ett livsmedel som kan klassas som ren medicin
Ingefära äter man mycket i sydostasien. Ingefära är fulla av antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar. Den anses dessutom hjälpa mot åksjuka och illamående. Samtidigt som vi vet att ingefära ökar ämnesomsättningen genom att öka blodcirkulationen och värmeproduktionen i kroppen. Så mycket ingefära i maten skulle teoretisk sätt skulle kunna förbränna lite mer av den mat som kommer till kroppen.
Idag är det trist ute, grå himmel med snöyra. Jag har köpt ingefära som jag inte har hunnit under arbetsveckan att ta hand om. Nu ska det blri inlagd ingefära som är så lätt att fixa. Många äter inlagd ingefära så kallad Gari till sushi, men jag äter även till fisk och kycklingrätter.
Gari- inlagd ingefära
Du behöver
5 dl vatten
4 msk honung eller strösocker
400 g färsk ingefära
2 dl äppelcidervinäger
1 nypa salt
Gör så här
1. Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. det går enkelt om du tar en sked och skrapar bort skalet eller spetsen av en kniv.
2. Skiva ingefäran i tunna, tunna skivor, så tunnt du bara kan. Använd en vass kniv.
3. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. Sila ingefära skivorna men spara vattnet
4. Blanda ner alla ingredienser (socker, vinäger, salt och 1,5-2 dl av kokvattnet) i en kastrull
och koka upp så att sockret smälter.
Vill du ha receptet på Gari
5. Häll upp ingefäraskivorna i små rengjorda glasburkar, häll över det kokheta vinägerblandningen över ingefära. Förslut och låt svalna. Efter ca 3-4 timmar är garin färdig!
Här hittar du receptet på Gari- inlagd ingefära.pdf (296835)
———
Tillbaka