Nyårafton och att odla egen gröna linser

20.03.2015 20:12

Från och imorgon imorgon går vi mot ljusare tider till midsommarafton då det den längsta dagen på året. När våren kommer/vårdagjämningen firas det av många folkgrupper i världen som kallas för Novruz. Inför Novruz brukar man åtminstone i Iran gro vete till en gräs. Man kan också odla även andra växter så som linser eller mungbönor. Om man inte vill odla tills det blir en gräsformation kan ma avsluta groddningen när linserna har vuxit till fina groddar. Groddar är proteinrika det bildas mycket C-vitamin under groddningen och B-vitaminer som ökar i sin halt. Här nedan ser du de groddar jag börjar förtära och den gräs-matta /Sabzeh som jag har låtit växa till. Vill du veta hur man groddar?

 

Gör så här:

  1. Skölj torkade frön noga. Gör gärna små satser som ska äts upp inom några få dagar. 
    Blötlägg i 2-3 dubbla mängden vatten, små frön 5-7 timmar, större 8-12 timmar. Jag har blötlagt här alfaalfa och gröna linser över natten.
  2. Häll av vattnet i en sil, skölj fröna i vatten. Låt rinna av. Lägg fröna i en vid, stor glasburk och täck över med luftig duk. Ställ burken lätt lutande i mörkt, ganska varmt utrymme, idealtemperatur 25°C. Jag har haft de i köket i glasskål.
  3. Låt gro i 3-6 dagar. Groddar börjar synas efter 1-2 dagar och är utvuxna efter 3-6 dagar. Jag har sköljt i en sill och hällt tillbaka groddarna tillbaka till glasskålen.
  4. Skölj fröna två gånger per dag i rinnande vatten. Det är viktigt att skölja varje dag 2 gånger för att förhindra jäsning eller mögel. Plocka bort hårda, icke grodda bönor. Var noga med aldrig ta med fingrar utan använd sked om du behöver
  5. Ställ groddarna ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna så karotenoider bildas (A-vitamin).
  6. Jag ställer in mina groddar i kylskåpet efter dag 4-5 och förvarar kallt. Man kan förvara 3-4 dagar i kylen eller äta dem direkt.

Tillbaka